Amit tudni érdemes! / Amit tudni érdemes a klímával való fűtésről

Amit tudni érdemes a klímával való fűtésről

2019.12.04.Télen is működünk...

 

Ügyfeleink között egyre többen érdeklődnek a klímával történő fűtés lehetőségeiről Kőszeg és Szombathely környékén is, íme egy rövid áttekintés

 

Napjainkban már Kőszegen sem ritka eset, hogy valaki klímával fűt,és nemcsak az átmeneti időszakban, hanem egész télen! A minőségi klímák kategóriájában egyre inkább olyan készülékek kerülnek ki a piacra, melyek megbízhatóan és gazdaságosan teljesítenek, így nem kell félni, hogy a legnagyobb hidegben fűtés nélkül maradunk. Régiónkban-Vas megyében - amúgy sem jellemző a hosszabb ideig -15°C-nál hidegebb időszak.

Építkezik? Most telepítene fűtési rendszert?Image result for épületgépészet

Aki most építkezik, vagy fűtési rendszert újít fel, ne is gondoljon másra, csak a hűtököri elven alapuló fűtésre. Jól szigetelt épület és szakszerű kialakítás esetén komfortja azonos vagy még jobb is, mint a gázkazánnak, fenntartási költsége viszont a fatüzeléssel vetekszik,sőt, a 2018-19-es kőszegi szezont vizsgálva immár jóval alatta helyezkedik el. Miért ne használná télen is klímáját, és élvezné a készüléke előnyeit, mint a levegő megszűrését, páramentesítését, a turbó fokozatot vagy az opcionális wifis vezérlés kényelmét. Arról nem beszélve, hogy egy megoldással letudja a téli fűtést és a nyári hűtést is. Újépítésű ház esetében nem kell külön fűtésrendszert megterveztetnie és kiviteleztetnie, mivel egy készüléktípussal is meg tudja oldani egész évben otthona klimatizálását. Sokkal olcsóbban jön ki, mintha egy gáztervet és radiátoros fűtést kellene kiépítenie, és a későbbi költségei is kedvezőbbek. Ezt kiegészítheti azzal, ha a klíma által felhasznált áramot is a saját házával termelteti meg, napelemek segítségével, vagy az áramszolgáltató által kínált 'H' Tarifát igénybevéve felezi meg pontosan fűtési költségeit!

 

Fűtés átmeneti időszakban, és rásegítő fűtés

Az átmeneti időszakban gyorsan, akár egy-egy helyiségben is fűthetünk, nem kell az egész központi rendszert beizzítani, hogy este kényelmes melegben töltsük el pihenőidőnket. Míg kinn nincsenek mínuszok - általában +5°C-os külső hőmérsékletet szoktak a gyártók meghatározni - addig a klíma teljesítmény vesztés nélkül tud fűteni, ez a tavaszi, enyhébb őszi estéken nagyszerűen működik.

Klímánkat pedig akár kiegészítő fűtésként is használhatjuk, ha a meglévő fűtési rendszer egy bizonyos hőfok felett már túl drága. Mondhatjuk például azt, hogy a gázkazán teljesítményét úgy állítjuk be, hogy kb. 20°C-ig fűtsön, és a 23-26°C-os komfortos szobahőmérsékletet klímával érjük el.

Image result for kőszeg tél

Egy jó minőségű,szakszerűen telepített klíma előnyei

Az inverteres technológiának köszönhetően gazdaságosabb, csendesebb a készülékek működése. A kültéri egység téliesített,a hőcserélő mérete nagyobb, a kondenzvizet automatikusan leolvasztja, erre a kis időre a beltéri egység leáll. Erre mindenképp szükség van, mert a ráfagyott víznek, a télen is keletkező párának ki kell folynia, hogy a gép zavartalanul és gazdaságosan tudjon működni. Ha ezt nem történne meg a ráfagyott víz szétfagyaszthatja a hőcserélőt és akár eltörheti a kültéri egység ventilátorát.Az olvadékvíznek tehát  a készülékről el kell tudni távozni,amennyiben szükséges,meghatározott módon el lehet vezetni..Fűtésre használt gépeknél szükséges szem előtt tartani ezt a jelenséget, cégünk erről ügyfeleinek minden esetben tájékoztatást ad.

Figyeljünk az SCOP értékre!

Image result for mitsubishi klíma

Fontos mutató még a SCOP érték, minél nagyobb számot mutat, annál gazdaságosabb a klímával fűteni. Ha a SCOP/COP, azaz a (szezonális) jósági hatásfok érték eléri vagy meghaladja az alábbi értékeket, akkor igényelhető rá kedvezményes H tarifás áram:

  • 6 kW teljesítményig 4,1-es SCOP
  • 6,1-11,9 kW teljesítmény között 3.8-as SCOP
  • 12 kW teljesítménytől 3-as COP

Mitől gazdaságos? A modern hűtő-fűtő klímák hőszivattyús elven működnek, a felvett áram energia sokszorosát képesek visszaadni fűtőenergiaként. Egy 2.5 kW-os klíma óránként kb. 0,6 kW áramot fogyaszt, azonban a hőleadása ennek a sokszorosa, akár több mint 5,1 szerese (A+++) is lehet. A hagyományos radiátoros és elektromos rendszernél a felvett és leadott energia megegyezik, és még a kondenzációs kazán hatékonysága sem ilyen jó.

 

Image result for ármaszolgáltatóH tarifa - egy igazán nagy segítség

Amennyiben a klímára igényelhető (lásd feljebb az SCOP értékeket) és a jelenleg hatályos szabványoknak is megfelelő a biztosítékszekrény és az áramhálózat, abban az esetben még kedvezőbb a téli időszakban a fűtési költség.

A H tarifás áram csak a fűtési időszakban, október 15-től a következő év április 15-ig vehető igénybe 0-24 órában. Olyan berendezésekre igényelhető melyek megújuló energiaforrásból képesek fűteni, ide tartoznak a mai modern inverteres klímák is, mivel ezek valójában kis teljesítményű hőszivattyúk. Először ellenőrizni kell a műszaki kritériumokat, és a vas megyei áramszolgáltatótól kell kérni űrlapokon keresztül a kiépítését ennek a kéttarifás mérőórának. Nyáron A1 normál áron, télen H tarifás áron fog működni a klíma (ennek a díja megegyezik a vezérelt, köznyelvben éjszakainak hívott „B” áramtarifával). Ez a kedvezmény az egész ország területén igényelhető, Kőszeg,Szombathely térsége sem kivétel

 

Klímája kiválasztásánál válassza az Alpok Klíma Kft. által kínált jobb minőségű, japán elektronikát, mert a többi gyártó készüléke nem feltétlen kezeli jól az áramkimaradást, ami a folyamatos téli üzem esetén valószínűsíthetően gyakrabban szakítja meg készüléke működését!

 

Kombinálja igényeit!Image result for hűtés fűtés

A klímás fűtésnek nagyon sok kombinációja lehet. Kiegészítőként, gyors felfűtésre is használhatja, mivel a levegő keringtetésé miatt sokkal gyorsabb a többi fűtésnél. Ha tönkremegy az elsődleges fűtési rendszere, tartalék fűtésként tudja használni. Átmeneti időszakban nagyságrendekkel gazdaságosabb, mint egy komplett központi rendszer elindítani. Akár temperáló fűtésként is használhatja nyaralójában, vagy folyamatosan nem lakott ingatlanában. Környezeti szempontból a legnagyobb előnye, hogy tiszta fűtés, nem keletkezik füst, korom, nem fogyaszt gázt, a minimálisan felvett áram legalább négyszeresét adja vissza hőenergiában. A másik nagy előnye a vegyes tüzeléssel szemben, hogy egyszerű és kényelmes. Nem kell fát hasogatni és a begyújtással bajlódni, klímával is kellemes meleget kap immár alacsonyabb áron.

 

Image result for mitsubishi ac winterLegtöbbször felmerülő aggály, hogy mi történik, ha áramszünet lesz. Sajnos ez Kőszegen sem kiküszöbölhető, azonban a cirkó rendszereknek is szükségük van áramra, a keringtető szivattyú működéséhez, így egy esetleges áramszünet esetén azokat sem tudná használni, az ilyen eseteket csak hagyományos fatüzelésű kandallóval, vagy saját napelemes rendszerrel tudja kiküszöbölni.

GONDOLJA ÁT, FOGADJA MEG, ÉRDEKLŐDJÖN KOLLÉGÁINKNÁL!!!

Alpok Klíma Kft.

Kőszeg - Szombathely

06-70-206-70-42


« Vissza az előző oldalra!

Kontakt

Alpok Klíma Kft.

9730 Kőszeg,
Rajnis u. 8.
Telefon:
+36-70/206-70-42
E-mail:
info@alpokklima.hu
Alpok Klíma Kft. - Magyar